Головна » Файли » Виставки » 2019

Виставка присвячена 205 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка
04.04.2019, 11:47

 

     

08.04-12.04

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Виставка присвячена 205 річниці

від дня народження

Т.Г.Шевченка

 

 

Дослідження творчості видатного

українського художника

студентами Бродівського

педагогічного коледжу

імені Маркіяна Шашкевича

 

Метою виставки «Тарас Шевченко – художник. Погляд з ХХІ століття» є популяризація традиційних українських народних ремесел через творчий доробок майбутніх учителів трудового навчання та технологій і їх предметне знайомство з роботами Шевченка.

На виставці представлено творчий доробок студентів 2-х, 3-х, 4-х курсів відділення “Технологічна освіта” і випускників коледжу, виконані у техніці вишивки хрестиком і бісером (21 виріб), яворівського (2 вироби), контурного сюжетного (2 вироби), тригранно-виїмкового (19 виробів), контурного геометричного (7 виробів), рельєфного (1 виріб) та об’ємного різьблення (1 виріб), плоского і об’ємного випалювання (58 виробів).

Для виконання творчих завдань використовуються  комп’ютерні програми:

  • графічний редактор Adobe Photoshop CS6 дозволяє швидко і якісно  обробити зображення для випалювання чи створити композицію орнаменту для різьблення для перенесення його на основу без розмічання;

  • програма PlaCard 2.16-Basic дає можливість надрукувати зображення необхідних розмірів у натуральному масштабі розбиваючи його на формати А4;

  • програма Stitch Art Easy! 4.0 допомагає розробити схему для вишиття.

На виставці представлено 104 вироби. Більшість з них – це копії картин, ескізів, акварелей і гравюр художника. Вони широко представляють усі періоди творчості Шевченка. Проте є роботи, які за покликом юних сердець відображають тематику Революції Гідності, портрети видатного Кобзаря чи ілюстрації до його віршів. Роботи  доповнює інформація про назву, техніку виконання експонатів, їх розміри; імена, прізвища авторів та рік виготовлення. Багато з них уже випускники коледжу, але з гордістю несуть до людей свою любов до України, що виражена у їх виробах.

Експозицію художніх робіт відкриває Герб Бродівського педагогічного коледжу імені Маркіяна Шашкевича, майстерно виконаний випускниками Володимиром Ошурком і Віктором Михалюком. Вишитий «Готичний шпиль» Наталії Ковалик, Оксани Кропивницької та Христини Домкович знайомить відвідувачів з коледжом, ніби запрошуючи до перегляду виставки. Художньо-естетичну цінність мають як широко  представлені випалені чи вишиті роботи, так і їхнє обрамлення – декоративні рамки, виготовлені студентами і випускниками Михайлом Петриком, Андрієм Галаганом, Романом Василюком, Михайлом Романюком, Романом Зайцем, Андрієм Іванівим, Миколою Буцьорою, Андрієм Петриком, Любомиром Вовдзею, Михайлом Гарасимчуком, Іваном Петиком, Богданом Рудніком та іншими.

Серед експонованих вишивок переважає шевченківська тематика: портрети Кобзаря авторства студенток і випускниць Ірини Герман, Анжели Ковальчин, Соломії Свирид, Тетяни Тесличко, Марії Дерех, Руслани Лящук, Ольги Теслі. Милують око представлені вишивки за сюжетами Шевченкових творів «Мені тринадцятий минало» Катерини Мелих і Сніжани Бай, «Садок вишневий коло хати» Стефанії Іванушки і Тетяни Кульки, «Катерина» Аліни Ареф′євої і Тетяни Федюк, «Циганка-ворожка» Іванни Ракус, «Вознесенський собор у Переяславі» Олени Чинадель, «Селянська родина» Марти Галатюк і Соломії Гром’як. Привертають увагу вишиті картини «Погляд у майбутнє» Надії Костів і «Майдан назавжди з нами» Мар’яни Казмірчук.

Найширше представлена техніка випалювання (пірографія) – 53 роботи студентів і випускників, серед яких насамперед виокремлюються копії Шевченкових художніх полотен, написаних ним у Почаєві: «Собор Почаївської лаври» (505645) Степана Ткачика, «Почаївська лавра з заходу» (600415) Віталія Чернецького і «Почаївська лавра з півдня» (430330) Станіслава Швая, а також «Катерина» (435800) Ігнатія Суходола, «Місячна ніч на Кос-Аралі» (330180) Андрія Кременіщука, «Діоген» (370425) Тараса Мартинюка, «Вірсавія» (325450) Андрія Бойка, «Католицький чернець» (365600) Юрія Максимовича та багато інших. Особливо вражають такі масштабні роботи: контурна різьба «Думи мої, думи…» (570490) Андрія Петрика, рельєфна різьба «Ой чого ж ти почорніло, зеленеє поле» (260615) Ігоря Ошурка і скульптура «У засланні» (290120230) Андрія Юраша.

Дослідження образотворчої спадщини Т.Г.Шевченка майбутніми учителями технологій та гуртка «Школа різьбярства» під керівництвом викладача коледжу Ошурка І.С. триває і далі. Воно дає можливість показати усьому світові талант генія української нації, академіка гравюри – Тараса Григоровича Шевченка. Гідно презентує древні Броди, педагогічний коледж, якому у 2020 році виповниться 75 років, його креативних викладачів і талановитих студентів.

Починаючи з березня 2014 року виставка побувала у Бродівському історико-краєзнавчому музеї, філії Львівського музею історії релігії (м. Червоноград), Українському Католицькому університеті, ВСП Технічному коледжі Національного Університету «Львівська політехніка», Університеті права імені короля Данила Галицького (м. Івано-Франківськ), Українському домі «Перемога» (м. Тернопіль), Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти (м. Луцьк), Уманському державному педуніверситеті ім. Павла Тичини, Полтавському національному педуніверситеті ім. В. Г. Короленка, у Белзі, Перемишлянах, Старокостянтинові, Золочеві, Буську, Кам′янці-Бузькій, в Українському домі (м. Перемишль) і Стрижеві (Ресрубліка Польща), Франкфурті-на-Майні  (ФРН).

З 14 травня 2019 року експозиція буде розгорнута у залах музею декоративно-прикладного мистецтва Шевченківського національного заповідника у місті Каневі.

Виставка «Тарас Шевченко – художник. Погляд з ХХІ століття» – це показ неймовірно багатогранної та життєдайної творчості української нації. Це презентація українських народних ремесел як вагомої частки сучасної української культури. Експозиція виставки ґрунтується на традиціях, крізь призму яких впевнено дивиться і будує своє майбутнє кожне покоління українців.

Координатор виставки – Ошурко Ігор Степанович,

керівник гуртка «Школа різьбярства» Бродівського

педагогічного коледжу імені Маркіяна Шашкевича  

Категорія: 2019 | Додав: TM-Brodu
Переглядів: 238 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
-->
м
Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Купить электронныесигареты.
Новыешаблоны скачать для ucoz
Joomla 1.7скачать шаблоны.
Купить электронные сигаретыAtlantis можно купить.
Добро пожаловать на сайт скачать шаблоны и скрипты для ucoz.